Water geven
De belangrijkste tip die we hier geven: voel aan de grond! Steek je vinger 3 cm diep en voel of het nog nat staat. Indien dat zo is, dan is het meestal niet nodig om water te geven, tenzij de plant kenmerken toont van water tekort. Zo tonen Calathea’s en Aziatische Waternavel dit door wat slap te gaan hangen. Dit zijn dan ook planten die het graag iets vochtiger hebben aan de grond.
Echter voor Monstera’s, Philodendrons en andere Draceana’s geldt: voel eerst, laat de grond volledig opdrogen en geef dan pas water. Zo ben je zeker dat de plant niet met zijn wortels in het water staat en ze gezond blijft. Staat de grond altijd nat, dan ontstaat wortelrot en kan de plant zelfs geen water meer opnemen. Hier zit dan ook het gevaar dat je kan denken dat de plant water nodig heeft, maar ze eigenlijk al in een ander stadium zit. Op dit moment is het belangrijk om de plant zo snel mogelijk te verpotten, de natte aarde voorzichtig van tussen de wortels te halen en nieuwe, droge aarde te geven.
Probeer dus vaste watermomenten te vermijden: planten hebben veel minder water nodig in de winter, en drinken veel meer tijdens warme zomermaanden. Probeer een gevoel te houden met je plant door gewoon af en toe eens te voelen en dan merk je vanzelf hoe snel de aarde soms uitdroogt en de plant drinkt.
Een andere tip die we willen geven: plaats een gieter met water dicht bij je planten. Hierdoor word je niet enkel herinnerd aan het feit dat je ze moet water geven af en toe, maar breng je het water ook op kamertemperatuur. De meeste planten houden echt niet van koud water en dit kan zelfs een nefast gevolg hebben op de wortels en de plant in het algemeen.
Door de gieter te laten staan, laat je het kalk in het leidingwater zakken en kom je al meer in de buurt van regenwater, wat het beste is om aan je planten te geven. Teveel kalk heeft negatieve gevolgen voor de planten, en zal zich uiten door kalkplekken (lees witte plekken) op de bladeren.
Voeding en meststof
Allereerst: wat is voeding en hoe helpt het mijn plant? Wat je moet weten is dat voeding en meststoffen hetgeen zijn dat de plant nodig heeft om te overleven, en niet water. Water wordt voornamelijk gebruikt als transportmiddel van die voeding doorheen het wortelstelsel om je plant vitaal te houden en te laten groeien.
Verse potgrond bevat meestal voeding voor een 100 tal dagen, daarna moet je zelf voeding toevoegen. Geef enkel voeding van het begin van de lente (rond eind maart, begin april) en tot het einde van oktober. Geef de plant rust in de winter. Voeding geven doe je best om de 2 tot 4 weken, afhankelijk hoe warm en hoeveel voeding de plant vereist. Er bestaat voeding op maat voor kamerplanten, vetplanten en orchideeën. Probeer goed te doseren en geef de plant niet te veel voeding, dit kan een omgekeerd effect hebben.
Bij Broesse verkopen we vaste voeding, namelijk bio-korrels. Deze zijn gemaakt op basis van zeewier en 100% organisch. De korrels dienen over en als het kan een beetje in de grond gelegd worden, om er daarna over te gieten. Hierdoor wordt een goedaardig schimmelspoor gevormd tot aan de wortel van de plant en krijgt deze alle voeding die nodig is. Deze voeding is geschikt voor zowel binnen- als buitenplanten. Grootste voordeel aan deze voeding is dat deze slechts om de 6 maand moet worden gegeven, waardoor u zich niet meer over voeding hoeft zorgen te maken.

Grote planten die in een heel grote pot zitten, zijn moeilijk om te verpotten. Hier kan je ervoor kiezen om een nieuwe verse bovenlaag potgrond te geven, om ze zo weer van nieuwe voeding te voorzien. Ook bemesten helpt, maar verse potgrond helpt ook met de aarde rond de wortel luchtig te houden.
