Licht, temperatuur en luchtvochtigheid

Licht

Lichtinval

De meeste planten die je bij Broesse vindt staan (in tegenstelling tot wat meestal gezegd wordt) niet zo graag lang in de zon. Nog sterker: de meeste houden het maar maximum een 2-tal uurtjes uit in het felle zonlicht, voor hun bladeren beginnen te verbranden. Meestal zijn ze dus tevreden met een plekje aan een oost- of westraam, en soms zelfs een noordraam!

Gebruik je zuidraam eerder voor cactussen en vetplanten: die houden van niets liever! Alocasia’s zijn over het algemeen ook echte zonnekloppers, maar kunnen gerust ook aan andere ramen staan.

Bij aankoop van je plant bij Broesse geven we je een handig kaartje mee, met onder andere de naam, maar ook ons advies naar water geven, meststof en lichtwensen. Van dat laatste maken we onderscheid tussen 3 mogelijkheden:

  • VOLLE ZON PICTO: deze planten houden van de felle zon, dus ga op zoek naar een plaatsje in huis waar je maximaal zonlicht hebt om deze planten volledig tot zijn recht te laten komen. Voorbeelden zijn cactussen, vetplanten en Alocasias.
  • HALF ZON/HALF SCHADUW: tot deze categorie horen de meeste van onze planten die we verkopen bij Broesse. Deze planten houden van een streepje zon, maar beperkt! Hou het dus bij een plaatsje aan een oost- of west-raam, of een 3 tot 5 meter van een zuidraam. Een beetje schaduw is dus meer dan OK!
  • SCHADUW: deze planten (waaronder de mooie Calathea’s) hebben het niet zo voor het felle licht. Geef ze een plaatsje in iets donkerder hoekje van de kamer of een noordraam. Probeer die plaats te zoeken in huis waar ze net als op de bodem van het regenwoud niet veel zonlicht zien, maar toch indirect kunnen mee genieten.

Bij het kopen van de plant, raden we dan ook aan om al eens na te denken waar je de plant gaat plaatsen in huis: waar heb je plaats en zal de plant daar alles vinden wat het nodig heeft?

Als je het niet zeker bent: het team van Broesse helpt je graag verder!

Temperatuur

Tropische kamerplanten houden, zoals de naam het al zegt, niet zo van onze frisse temperaturen. Tijdens de warmere maanden kunnen ze zich te goed doen aan de zon maar in de winter willen ze toch wat meer aandacht. Iedere plant heeft zo wel zijn voorkeur en bij Broesse duiden we dit aan op het label dat aan de plant hangt. Een goede tip is je planten verzamelen in een kamer in de winter en deze op ongeveer een minimum temperatuur houden van 16°C. Op die manier zullen ze vlot de winter overleven en kan je ze nadien weer verspreiden in huis.

Opvallend is dat net vetplanten en cactussen andere voorliefdes hebben. Zij houden wel van de koudere temperaturen tijdens de winter en gaan als het ware in een soort winterslaap. Geef ze in deze periode dan ook geen tot zeer weinig water. Probeer er wel op te letten dat ze niet in een vriestemperatuur staan, want dat vinden ze niet fijn.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid Alocasia

Tropische planten houden van -hoe kan het ook anders- vochtige lucht. Ideaal van vochtgehalte is ongeveer 55 tot 60%. Dat is trouwens ook heel goed voor ons mensen!

Een te droge lucht zal je merken aan bruine randen aan het blad en weinig bladglans. Daarom is het belangrijk om geregeld eens met een plantspuitje op het blad te sproeien. Hiermee verhoog je niet enkel de lokale luchtvochtigheid, je gaat er ook nog eens het stof mee weg sproeien! Dit stof blokkeert deels het inkomende licht en gaat dus eigenlijk de groei en gezondheid van de plant afremmen. WIN-WIN!

Vermijd plaatsen met droge (warme) lucht: naast een radiator of recht boven een vloerverwarming. Echter is dit niet altijd makkelijk te vermijden. Een aantal oplossingen kunnen zijn:

  • Plaats de plant op een verhoog/statief, waardoor je de opkomende warme lucht blokkeert en vermijd
  • Plaats een schoteltje met wat stenen en water in de buurt van de plant. Dit zal de lokale lucht vochtiger maken
  • Hang of plaats een bakje met water aan/op de radiator, om zo water in de omgevingslucht te verdampen
  • Om gans de kamer op een goeie luchtvochtigheid te krijgen, kan je ervoor kiezen om een luchtbevochtiging installatie in de ruimte te plaatsen.
  • Spuit geregeld eens met een spuitje op de bladeren om ze mooi vitaal te houden. Dit is ook een uitgelezen moment om je planten te controleren op eventuele ziektes of noden.

Pas op met bepaalde planten zoals Begonias! Deze hebben liever droge bladeren. Probeer ook de bloem van bloeiende planten te vermijden tijdens het natspuiten.

Uitleg rond het label van de planten uit Broesse
Meer uitleg rond de verschillende pictogrammen die terug te vinden zijn op het plantenlabel van Broesse

 

%d bloggers liken dit: