Snoeien

Snoeien is een essentieel onderdeel van kamerplant verzorging! Voornamelijk is het esthetisch, maar sommige planten halen er sterk voordeel uit. Oude bladeren nemen energie van de plant die beter naar nieuw blad en scheuten zou gaan.

Algemeen

Snoei ze liefst in de actieve groeiperiode, van maart tot oktober. Probeer een mooie snee te maken met een propere snoeischaar op het knooppunt van de stengel en de tak of  het blad.

Planten scheiden vaak hun oud blad af, waardoor dit bruin of geel wordt. In veel gevallen hoeft dit niet eens gesnoeid worden en kan je het er gewoon van halen.

Alocasia/Xanthosoma

Alocasia en Xanthosoma planten gaan vaak hun oud blad laten afsterven, om plaats te maken voor nieuw blad. Wanneer je het blad ziet afhangen en het blad begint te verkleuren, is dit meestal een signaal om het blad af te knippen. Snij zo dicht mogelijk tegen de kruin met een propere snede.
Over de loop der jaren worden deze afgesneden bladeren harder en vormt de plant een stam waarop deze groeit.

Ficus/Croton/

Ficus en Croton planten hoeven niet per se gesnoeid te worden, echter helpt het wel bij de bevordering van vertakken. Snoei het bovenste van een stam bij het begin van de lente om vertakken te stimuleren. Hierdoor krijg je een vollere plant.

Philodendron/Monstera/Epipremnum/Scindapsus

Deze plantensoorten hoeven niet gesnoeid te worden, tenzij je stekjes ervan wil nemen. Snij hiervoor het einde van een stengel af en zorg dat er minstens een 3-tal bladeren aan hangen, alsook luchtwortels. Luchtwortels zitten aan het knooppunt van de bladstengel met de stam. Hang deze luchtwortel in water om een nieuw wortelstelsel te ontwikkelen.

 

%d bloggers liken dit: