Verpotten en potgrond

Verpotten en potsoorten

Een plant moet je verpotten wanneer je een van de volgende kenmerken ziet opduiken:

  • De plant begint in zijn pot te barsten en heeft amper nog aarde beschikbaar
  • De wortels groeien onderaan de pot uit
  • Sommige hangplanten gaan nog langer worden, maar er komen nog amper tot geen nieuwe bladeren meer aan

Verpotten doe je best vanaf ongeveer april tot het einde van de zomer. Daarna gaat de plant weer in zijn rustperiode.
Als de plant in een plastic binnenpot is gekocht, is het ook aan te raden om deze meteen te verpotten.

Verpottingstijd!
Wortels zichtbaar uit de pot

Bij de keuze van een nieuwe pot zijn er 3 opties:

  • Terracotta pot met drainage gat onderaan (en eventueel schotel): dit is zowiezo onze favoriete pot, omdat deze als  het ware ademt en de groene kleur van de plant goed laat uitkomen. Hou er rekening mee: stop je de plant in een nieuwe terracotta, dan laat je de pot best even een nacht in water weken om minder vocht absorberend te zijn. Dit is vooral van belang voor planten die graag een iets vochtigere grond hebben, zoals het pannenkoekenplantje of een calathea soort.
  • Gesloten keramiek pot met hydrokorrels: als de pot geen drainage gat heeft onderaan, plaats je best een laag hydrokorrels of potscherven onderaan, zodat het overtollige vocht wordt geabsorbeerd en niet blijft staan. Zo voorkom je wortelrot en zal de plant niet afsterven.
  • Gesloten keramiek pot met plastic binnenpot: zorg dat er voldoende gaten aanwezig zijn in de plastic pot, zodat het water onderaan weg kan vloeien in de gesloten keramiek pot. Controleer wel geregeld of er geen plas onderaan de pot staat, of plaats de plastic binnenpot op een laag hydrokorrels om wortelrot te voorkomen.

Verpot altijd naar een pot die ongeveer 20% groter is, zodat de wortels weer ruimte en lucht hebben om te groeien. Pas echter op met een te grote pot, voor sommige planten heeft dit een nefaste werking!

Potaarde

Potgrond Bio-Kultura
Potgrond van Bio-Kultura

Potaarde is (meestal) op te splitsen in 2 grote categorieën: voor groene kamerplanten en voor cactussen vetplanten. Voor bepaalde soorten, zoals Orchideeën, is speciale grond aangewezen.

Groene kamerplanten hebben graag een grond die het vocht wat kan vasthouden, met voldoende meststoffen in. Bij Broesse verkopen we 100% biologische potgrond per zak van 40 liter (9€ / zak) of per emmer van 13 liter (3€ voor de grond, 2,5€ per emmer leeggoed).

Cactussen en vetplanten staan liever niet met hun voeten in het water en eisen een grond die het water zeer goed doorlaat. Vandaar dat vaak rivierzand wordt toegevoegd, die het water niet kan vasthouden en mooi naar het onderste van de pot stuurt.

Uitleg rond het label van de planten uit Broesse
Meer uitleg rond de verschillende pictogrammen die terug te vinden zijn op het plantenlabel van Broesse

 

%d bloggers liken dit: